Bäst i Sverige – ändå är vi inte nöjda!

2022 hamnade vi överst på listan när Intelligent Logistik rangordnade Sveriges bästa logistiklägen. 2024 delar vi förstaplats med Göteborg.

Inte så konstigt att vi toppar listorna.

Helsingborg har en urstark tradition av logistik. Här finns ett helt kluster av logistikföretag. Här finns också nätverk, kunskap, utbildning, forskning, testbäddar och den politiska viljan. Här möts E4 och E6, effektiv järnväg, färjeförbindelser och Sveriges näst största containerhamn. Du når tre flygplatser inom en timmes radie, bland annat Nordens största.

Men vi nöjer oss inte med det.

Nu vill vi bli Europas mest snabbrörliga och hållbara logistiknav. Drygt 40 företag har skrivit på Helsingborgsdeklarationen. Med handfasta samarbeten och gemensamma experiment siktar vi på klimatneutralitet till 2030.

Välkommen hit du också!

”Nordvästra Skåne har alla de logistiska attribut som krävs för att skapa effektiva varuflöden. Inte minst när infrastrukturen och ett gynnsamt näringslivsklimat kompletteras med tillgång på bra kompetens i regionen.”

Johan Kallin, VD, Nowaste Logistics

(Foto: Nowaste Logistics)

Helsingborgs logistikföretag omsätter 10 miljarder kronor om året och växer stadigt. Både existerande företag expanderar och nya flyttar hit.

Livsmedelsklustret är extra starkt. En stor del av Sveriges mat passerar genom Helsingborg. Vi ser också ordentlig tillväxt inom tredjepartslogistik, e-handel och internationell distribution.

Målet: Europas mest hållbara logistiknav

Helsingborg är redan utsett till en av Europas mest innovativa och klimatsmarta städer. Nu tar vi ledningen i den gröna omställningen och siktar på det mest snabbrörliga och hållbara logistiknavet i Europa.

Bakom Helsingborgsdeklarationen står staden och drygt 40 företag ur hela logistikkedjan. Tillsammans ska vi hitta konkreta lösningar på klimatkrisen och bli klimatneutrala till 2030.

Läs mer på Helsingborgs företagarsajt

Sveriges näst största containerhamn byter till el

I Helsingborg finns Sveriges näst största containerhamn. De närmaste åren investerar vi en miljard kronor för att modernisera och expandera så att hamnen kan fortsätta växa 40 år till.

Hanteringen av containrar blir helt eldriven och den nya kombiterminalen kopplar ännu effektivare ihop sjötransporter med järnväg.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Motorvägar, järnvägar, färja och flyg

Här finns E4 och E6, järnväg med hög kapacitet och intensiv färjetrafik till Danmark. Nordens största flygplats, Copenhagen Airport, ligger en timme bort. Ängelholm-Helsingborg airport ligger en halvtimme bort och därifrån når du Bromma på 50 minuter.

När förbindelsen över Fehmarn bält står klar 2029 kommer Helsingborg ännu närmare Tyskland. Samtidigt pågår lobbyarbetet för att få till stånd en fast förbindelse mellan Helsingborg och Danmark.

Läs mer om den goda infrastrukturen

”Helsingborg utmärker sig både nationellt och internationellt genom sin fantastiska samverkan med både industri och akademi. En samverkan som bland annat utvecklar undervisning och kunskapsutveckling vid Campus Helsingborg vilket bidragit till en topplacering när det gäller det bästa logistikläget i Sverige.”

Klas Hjort, universitetslektor på Campus Helsingborg, Lunds universitet

Nära till kompetens och forskning

Helsingborg har varit logistiknav länge. Här finns ett helt ekosystem av leverantörer, kunder, kompetenser och kringtjänster.

Lunds universitet har en stark filial i stan – Campus Helsingborg. De erbjuder eftertraktade och branschnära utbildningar i logistics service management och supply chain management. Tillsammans med staden och branschen pågår flera forskningsprojekt inom logistik.

Läs mer hos Campus Helsingborg

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Pröva din idé i en av våra testbäddar

I Helsingborg har du tillgång till flera testbäddar, och flera av de saker vi provar handlar om framtidens logistik. Ett av testbäddsprojekten med fokus på logistik heter Digital tvilling. Där simulerar vi trafikflöden för att minska utsläppen.

Digital tvilling-projektet sker inom ramen för Helsingborgsdeklarationen, en satsning som staden gör tillsammans med 50 aktörer från hela logistikkedjan för att göra Helsingborgsregionen till Europas mest snabbrörliga och hållbara logistiknav.

Läs mer om testbäddar

Piloter i vår testbädd just nu

Vi finns här för dig!

Etablera, expandera, innovera, investera eller testa? Oavsett har vi en erfaren person med branschkunskap som kan hjälpa dig med information, kontakter och råd. Hör av dig i dag!

Jan Magnusson

Affärsutvecklare

Logistik och e-handel

0732-31 51 24
Linkedin

Christian Larsson

Affärsutvecklare

Smart stad och tillverkning

0739-36 01 44
Linkedin

Relaterade sidor