Handel + logistik = sant

Det finns en lång tradition av parti- och detaljhandel i Helsingborg. Det hänger ihop med att Helsingborg har ett svårslaget logistikläge med närheten till kontinenten, motorvägar, järnvägar och hamn. En stor del av Sveriges import och export passerar Helsingborg helt naturligt.

Tack vare nya konsumtionsmönster, globaliserade varukedjor och den accelererade digitaliseringen flyter logistik, detaljhandel och partihandel samman allt mer. Det är naturligt för många företag att samla sin verksamhet på en ort och då ligger Helsingborg bra till.

Sugen på att veta mer om handelsfördelarna i Helsingborg?

Väla – landets bästa köpcentrum

Strax utanför centrum finns Väla köpcentrum med över 200 butiker, kaféer och restauranger. Väla är en av Sveriges mest omtyckta och välbesökta shoppingdestinationer.

Det har belönats med flera priser genom åren, bland annat för Årets shoppingcentrum 2022. Hit kommer 12 miljoner besökare varje år och den årliga omsättningen är 3 miljarder kronor.

Läs mer hos Väla

En av Sveriges mest attraktiva stadskärnor

2022 fick Helsingborg ta emot pris för Årets stadskärna. Utmärkelsen baseras på framsteg, utveckling och förnyelse av centrum. Tillsammans med näringsidkarna bedriver staden ett aktivt arbete för att både sätta långsiktiga strategier och genomföra snabba initiativ som syns direkt för besökarna i stadsmiljön.

Handeln i Helsingborg möter samma utmaningar som handeln i andra citykärnor. I början av 2022 stod 8 procent av handelsytorna i centrum tomma. I början av 2023 hade motsvarande siffra sjunkit till 5 procent.

”Vi har länge hållt ett öga på Helsingborg och har med intresse följt Kullagatans utveckling. Vi delar dessutom Helsingborgs vision om en långsiktigt hållbar och levande stadskärna och ser med glädje fram emot att bidra till det arbetet.”

Stina Qubti, VD, Busfrö nytt & bytt AB

Ett helt logistikkluster som granne

Handel och logistik hänger tätt samman. 2022 blev Helsingborg utsett till Sveriges bästa logistikläge. Här finns E4, E6, järnvägar och Sveriges näst största containerhamn. 1 100 företag jobbar med logistik och drygt 40 av dem har skrivit på Helsingborgsdeklarationen för att bli klimatneutrala till 2030.

Läs mer om logistikklustret

Här trivs grossister med stora volymer

Regionen kännetecknas av den stora partihandeln – grossistverksamhet med rejäla volymer varor mellan framför allt tillverkningsindustri och detaljhandel.

Partihandeln har generellt stora nätverk med fokus på import och export. Tack vare sin kunskap och sin erfarenhet fungerar företagen ofta som ingång till den svenska marknaden för internationella aktörer.

I Helsingborg arbetar över 8 600 personer och 2 000 företag med partihandel.

Utbildning med tät koppling till näringslivet

Campus Helsingborg är en del av Lunds universitet. Här utbildas framtidens ledare inom servicesektorn och retail, kommunikationsstrateger och modevetare. Samtliga utbildningar har täta samarbeten med det lokala näringslivet.

Campus Helsingborg har även tydligt fokus på forskning inom framtidens handel och logstik.

Läs mer om utbildning och forskning

Destinationer som får detaljhandeln att växa

Det finns en rad besöksdestinationer i och runt Helsingborg där handeln växer.

Spritan i Ödåkra lockar besökare från hela regionen med butiker, mat, ölbryggeri, galleri och en årlig julmarknad.

På Gåsebäck strax söder om centrum sjuder det av kulturaktiviteter i den gamla brandstationen. Hela industriområdet intill ska förvandlas till en grön blandstad.

I södra innerstaden har en gammal kvartersgalleria förvandlats till SöDER som rymmer butiker, restauranger, bowlingbanor och biograf.

Vi finns här för dig!

Etablera, expandera, innovera, investera eller testa? Oavsett har vi en erfaren person med branschkunskap som kan hjälpa dig med information, kontakter och råd. Hör av dig i dag!

Anette Lindstrup

Affärsutvecklare

Destinationsutveckling och besöksnäring

0732-31 57 99
Linkedin

Malin Wallett

Affärsutvecklare

Fastigheter, mark och handel

0722-10 74 82
Linkedin

Relaterade sidor