Kom och gå före med oss!

Att bli klimatneutrala är en av Helsingborgs absolut främsta prioriteringar. Vi har arbetat med det länge och ger inte upp förrän vi är klara. För det har vi uppmärksammats både nationellt och internationellt.

Våren 2022 blev vi utsedda till en av hundra städer i EU som ska gå före i klimatomställningen. Målet är att bli klimatneutrala senast 2030, långt före resten av Sverige och EU. Det är ett tufft mål, men vi har redan kommit en bra bit på vägen och flera stora klimatsatsningar väntar runt hörnet.

Helsingborgs hamn investerar stort i sin klimatomställning. Det kommunala energibolaget Öresundskraft är på gång att anlägga en CCS-anläggning som ska fånga koldioxid. Det kommunala renhållningsbolaget NSR har investerat i en av Sveriges första och största anläggningar för biokolsproduktion. Och det är bara början!

Med hjälp av innovationer och smarta samarbeten ska vi ta oss hela vägen till målet. Och förhoppningsvis ännu längre än så.

Helsingborgsdeklarationen – sikte mot Europas mest hållbara logistiknav

Helsingborg är redan utsett till en av Europas mest innovativa och klimatsmarta städer. Nu tar vi ledningen i den gröna omställningen och siktar på det mest snabbrörliga och hållbara logistiknavet i Europa.

Bakom Helsingborgsdeklarationen står staden och drygt 40 företag ur hela logistikkedjan. Tillsammans ska vi hitta konkreta lösningar på klimatkrisen och bli klimatneutrala till 2030.

Läs mer om Helsingborgsdeklarationen

Sveriges näst största containerhamn byter till el

De närmaste åren investerar vi en miljard kronor för att modernisera och expandera Sveriges näst största containerhamn. Hanteringen av containrar blir helt eldriven och den nya kombiterminalen kopplar ännu effektivare ihop sjötransporter med järnväg.

Läs mer på Helsingborgs Hamn

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.
En CCS-anläggning, bestående av en massa rör och vad som liknar en container, utanför en större fabriksbyggnad

Öresundskraft ska fånga koldioxid senast 2027

Det kommunala energibolaget Öresundskraft har som mål att fånga koldioxid på sitt kraftvärmeverk senast 2027. Redan nu pågår tester med CCS-anläggningar.

Läs mer hos Öresundskraft

Centrum för biokol – helt ny anläggning i drift

Det kommunala renhållningsbolaget NSR har en helt ny anläggning för biokol i drift. Här blir avfall från parker och trädgårdar biokol, som kan användas för att förbättra jordkvaliteten och stabilisera föroreningar.

Här finns även RecoPark, med laboratorium och nationellt nätverk för biokol.

Läs mer hos NSR

En stor grupp besökare i gula varselvästar framför en fabriksbyggnad med öppna portar
Fotografi av EU-flaggan mot blå himmel.

En av EU:s hundra Mission cities

EU har valt hundra städer som ska gå i täten för klimatomställningen. Helsingborg är en av de sju svenska städer som valts ut. Målet är klimatneutralitet till 2030.

Läs mer hos Viable Cities

Vi finns här för dig!

Etablera, expandera, innovera, investera eller testa? Oavsett har vi en erfaren person med branschkunskap som kan hjälpa dig med information, kontakter och råd. Hör av dig i dag!

Jan Magnusson

Affärsutvecklare

Logistik och e-handel

0732-31 51 24
Linkedin

Åsa Bjering

Programansvarig innovation och grön omställning

0730-84 69 22
Linkedin

Relaterade sidor